Kinetoterapie la Sportiv

Exercitiul fizic este un mijloc de mentinere a sanatatii pentru majoritatea oamenilor. Pentru sportivii de performanta poate deveni, in anuminte conditii, un factor daunator. In timpul practicarii exercitiilor fizice si a sportului pot aparea accidente, atat la nesportivi cat si la sportivi, dintre cele mai frecvente sunt cele traumatice.

In ultima perioada de timp, frecventa accidentelor traumatice a crescut semnificativ in aceeasi masura cu dezvoltarea activitatilor sportive. De exemplu, mai mult de 10 milioane de sportivi sunt tratati anual pentru leziuni traumatice produse in timpul activitatilor sportive.(SUA, M.B- 2004)

Cand vorbim de recuperare medicala in sport ne referim la folosirea dirijata a unui complex de factori naturali sau artificiali, cat mai precoce si intensiv posibil, in scopul restabilirii anatomo-functionale a unui organ sau a unei functii perturbate de efortul sportiv, in vederea reinsertiei cat mai rapide a sportivului in activitatea de antrenament si a obtinerii unei capacitati optime de efort.

In activitatea sportiva, accidentele traumatice sunt cele mai complexe si grave entitati clinice. Datorita specificului recuperarii in activitatea sportiva patologica traumatica la sportivi ridica deseori probleme dificile, legate de tratament si recuperare. Orice subiect care practica sportul este supus riscului traumatizarii, in timpul activitatii sportive propriu-zise sau ca urmare a cumularii in timp a efectelor locale negative ale efortului specific, cu aparatia numitelor leziuni de „suprasolicitare”.

Aproximativ 75% din totalul traumatismelor care survin in timpul practicarii sportului se intalnesc la cei care practica sportul de agrement (amatori).

Cand vorbim insa de sport de performanta, aici este afectat randamentul sportiv prin sistarea antrenamentelor si a competitiilor.

Clasificare a traumatismelor sportive:

-traumatisme ale articulatiilor: entorse, luxatii, bursite, leziuni de menisc, artroze, osteoporoze epifizare, discopatii;

-traumatisme ale oaselor: fracturi, periostite, apofizite etc.

-traumatisme de parti moi: contuzii, plagi, leziuni musculare, miozite, tendinite, tenodinovite, rupturi de tendoane, lombalgie – suprasolicitare, epicondilite etc.

 

CE E DE FACUT?

Cu cat diagnosticul este mai corect, mai complet si mai precoce, cu atat eficienta terapiei este mai mare. Stabilirea programului de recuperare in general si a afectiunilor traumatice ale sportivului  este direct determinata de diagnosticul clinic cu care pacientul se prezinta la kinetoterapeut, dar si diagnosticul functional pe care il stabileste acesta.

CE FACEM NOI?

Kinetoterapeutul face o evaluare si examinare sistematica nu numai a segmentului lezat si si a organismului ca intreg inainte de stabilirea metodologiei de lucru si a programului kinetic

Pe parcursul intregului proces de recuperare, va fi realizata o evaluare initiala si intermediara, evaluari ce vor sta la baza structurarii programului kinetic, dinamic si adaptat in permanenta la disponibilitatile organismului.

Ai nevoie de un terapeut? Stabileste o programare…Leave a Reply